Het Gregoriaans Koor

In 1989 werd op initiatief van Jan Eggermont (†† 1995) een gregoriaans gelegenheidskoor gevormd om de feestelijkheden rondom het 75-jarig bestaan van de Lambertuskerk op te luisteren. Gerard van Tilburg nam de directie op zich. De uitvoering werd door vele parochianen zeer gewaardeerd. Ook de koorleden waren enthousiast. Besloten werd ermee door te gaan en sindsdien wordt eenmaal in het najaar en eenmaal in het voorjaar tijdens een Eucharistieviering gezongen. Het koor bestaat uit een veertiental achtenswaardige mannelijke grijsaards!. Kan ook niet anders, uitsluitend in de leeftijdsgroep van 55+ en onder mannen, tref je zangers, die in hun jeugd gepokt en gemazeld zijn in deze zangstijl. Op jeugdige aanwas hoeft het koor dus niet meer te rekenen. Haar dagen lijken daarmee geteld. Dat blijkt echter op het enthousiasme van de koorleden niet de minste invloed te hebben. Trouw worden de repetities bijgewoond en enthousiast de missen gezongen.

 

Het Gregoriaans
De wortels van het Gregoriaans liggen in een ver verleden. Waarschijnlijk in de Synagogen van de Joden aan het begin van onze jaartelling. Aangenomen wordt dat de eerste christenen, die dagelijks de Synagoge bezochten (Hand. 2,46), voortbouwden op de aldaar gebezigde zangpraktijk.
Paus Gregorius de Grote (590-604), bekwaam bestuurder en invloedrijk schrijver, leverde een groot aandeel in de ordening van liturgie en kerkmuziek Naar hem is daarom deze kerkzang vernoemd. Vanaf de 14e eeuw raakte het gregoriaans echter in verval en in de 16e eeuw verbasterde het zelfs door allerlei aanpassingen aan de smaak van die tijd. Eind 19e eeuw besloot de abt Dom Guééranger van het benedictijner klooster van Solesmes tot restauratie van het Gregoriaans. Paus Pius X verzorgde in 1903 een nieuwe uitgave van de traditionele zang: de Editio Vaticana. Het Graduale Romanum werd het officiëële handboek Gregoriaans voor de viering van de eucharistie (bij de meeste leden van het koor thans in gebruik). In 1974 verscheen daarvan een vernieuwde uitgave als gevolg van het IIe Vaticaans Concilie. Mede onder invloed van de invoering van de volkstaal in de liturgie van de H.Mis raakte Latijn en daarmee het gregoriaans wéééér op de achtergrond. De bekendheid verminderde en deze zangwijze werd niet meer bij jeugdige koorzangers, voor zover die er nog waren, onderwezen. De laatste jaren is echter de belangstelling voor dit waardevolle culturele erfgoed aan het herleven. Zie verder: https://www.schumann.nl/


Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Zij kunnen kontact opnemen met de dirigent (0411-621782), de voorzitter (0411-623747) of een van de leden.